Komentář k proběhlé akci Boj o Kótu X 2012


 
 

Po dlouhé době jsme jeli na Kótu X sami jen jako Delta-Team, ale počet 11 lidí nám dával dobrou naději na provádění jakékoliv činnosti. Jediným  problémem se ukázal nedostatek dopravních prostředku, který jsme na poslední chvíli vyřešili a tak jsme byli všichni v deset hodin řádně na místě.

Kótu letos představovala zřícenina hrádku na Tůmově vrchu ze kterého stojí prakticky jen část věže. Obrana si zde postavila několik palpostů, jeden z  nich byl docela obstojný bunkr i se střílnami. Místo bylo určitě bránitelné a tak bych jeho výběr viděl pozitivně. Také poměr sil cca 3:2 v neprospěch  obránců mi přijde ideální, stejně jako bezprostřední blízkost mrtvoliště od Kóty. Tím byli dány dobré výchozí podmínky pro dobrou akci. Obrana odolávala  celý první den i když se ztrátami a tak o dobití Kóty měla rozhodnout rychlá akce ráno druhého dne, což se nakonec i podařilo, i když né tak rychle jak jsme si to ve svých představách malovali. Nakonec obrana ležela na jednom opevnění přibližně 5 m východně od Kóty samotné, ale jakmile byl tento bod  dobit bylo dobití Kóty otázkou minuty. Jako jeden z velitelů hodnotím velmi pozitivně přístup útočníků při útoku na Kótu a taktéž zarputilost obránců, kteří se  bránili do posledního muže. Boj o Kótu X je stále dobrou i když specifickou akcí a člověk se musí uskromnit z nároků a návyků na které je zvyklý z jiných  military akcí. Děkuji organizátorům za perfektní místo akce a za její hladký průběh.

Pár výhrad bych našel, ale to je skoro na každé akci. Snad jen bych vypíchnul trochu nefér pouštění hráčů z mrtvoliště zpět do hry. Sice chápu, že v  propozicích stojí, že se hráči posílají zpět v rámci hromadných posil a že není žádný pevný čas, který má každý na mrtvolišti strávit, ale letos mi ten rozdíl přišel dost markantní.

Na závěr chci poděkovat všem zúčastněným, zejména klukům ( a holce) od nás a Vikingům (Ještěrům, Mekádě ...) prostě U2, za dobrou spolupráci. Bylo mi ctí bojovat s vámi po boku.

HUA, Gucky.

Přidat komentář