Nezařazené

CO2 nebo HP? Že o tom nic nevíme? Tak se o tom hned dozvíme !

Co2 nebo vzduch ? Toť otázkou, jak praví klasik. Všeobecně je vzduch ke zbrani šetrnější nežli Co2 a také pro kadenční a přesnou střelbu je vhodnější. Ovšem hlavní veličinou je zde naše solventnost. Tato skutečnost je snad všeobecně známá ale co není známo je základní problematika, o čemž svědčí vaše četné dotazy. Proto se na některé základní pojmy podívejme a vše si vysvětleme.

Pro pohon paintballové kuličky slouží médium, nejběžněji co2 nebo stlačený vzduch. Toto médium musíme samozřejmě někde uchovávat a k tomu slouží takzvaná láhev. Pro co2 se nejčastěji vyrábí ve velikostech 7,9,12,18 a 20 uncí. Co láhve se vyprazdňují rychleji v chladném počasí, v teplém pomaleji, což souvisí s rozpínavostí co2. Proto množství výstřelů které můžeme dostat z naší láhve závisí především na okolní teplotě a plynové efektivitě naší zbraně. Proto při pokojové teplotě můžeme očekávat z dobře naplněné 9oz láhve přibližně 350 ran, z 12oz 550, z 20oz asi 950 ran. Proto je lepší míti láhev většího objemu, rychlost je stabilnější a nemusíme neustále doplňovat nebo se dokonce v boji ocitnout bez plynu. Za těch pár stokorun se nám to vyplatí, to je jisté, neboť jak nám co2 v láhvi ubývá tak nám klesá i tlak a snižuje se přesnost a dostřel, tedy dvě nejpodstatnější a nejžádanější vlastnosti. Co2 láhve se vyrábí nejčastěji ze slitin hliníku, méně často z chrommolybdenu. Naprosto nevhodné jsou láhve ocelové, neboť co2 je plyn velice agresivní a s ocelí si hravě poradí.

Naproti tomu stlačený vzduch postrádaje vlhkosti není oceli tak nebezpečný, proto se můžeme často setkat s láhvemi na hp vyrobenými z tohoto materiálu. Ovšem ocel má i jiné negativní vlastnosti a proto je méně vhodná nežli hp láhve hliníkové, podstatně rychleji ztrácí tlak a hůře se plní. Je dostatečně vhodná k pomalejším a lacinějším zbraním, kde dostačuje a bylo by zbytečné investovat do láhve kvalitnější ale podstatně dražší a kde nepožadujeme velký výkon. Tyto láhve jsou samozřejmě také poměrně těžké a vyrábí se pouze v malých velikostech. To láhve hliníkové, to je jiné kafe. Jsou vyrobeny z hliníku obaleného uhlíkovým vláknem pro vyšší pevnost. Jsou lehké, dobře se plní a jsou spolehlivé. Za to ovšem musíme zaplatit vyšší cenu. Také tyto láhve se vyrábí v různých velikostech a v provedeních pro tlak 3 000 nebo 4 500 psi, zde záleží pouze na vašem výběru, neboť cenový rozdíl mezi 3 000 a 4500 psi lahví stejné velikosti je vcelku zanedbatelný.

Další velmi důležitou věcí ovlivňující výkon naší zbraně je ventil použitý na láhvi. Nejčastěji se používají přednastavené ventily které maximalizují výkon. I zde ovšem záleží na konstrukci a kvalitě, proto musíme vybírat opatrně. Chceme-li rychle a přesně střílet musíme samozřejmě upřednostnit značku která nám požadované vlastnosti dokáže splnit, přesnost střelby je samozřejmě závislá na správném a stejnoměrném dávkování plynu. Láhev opatřená kvalitním a výkonným přednastaveným regulátorem je dostatečně vhodná i pro nejrychlejší zbraně, ventily druhé generace již splňují nejpřísnější požadavky na výkon a stabilitu. Je to dnes cenově nejefektivnější a doporučené řešení, zde se není čeho obávat. Standardní regulátory jsou výrazně dražší ale na druhou stranu nám nabízí vyšší komfort a výkon a popravdě i já jim dávám přednost. Jsou plně stavitelné a dovolují nám velmi citlivé nastavení vstupního tlaku, což je velmi důležité a osobně si myslím že jsou i o něco přesnější, zde jde ovšem pouze o můj soukromý názor. V tomto provedení také nemusíme mít na zbrani další LP regulátor, což nám přirozeně ušetří nějakou tu tisícikorunu. Toto řešení je tedy tím nejvýkonnějším ale bohužel i nejdražším. I zde platí že ne všechny značky jsou si co do výkonu rovny. Také ceny jsou rozdílné a ne vždy odpovídají kvalitě a výkonu, to je však známo i z jiných odvětví. Ovšem chceme-li být nejlepší musíme mít samozřejmě i odpovídající výzbroj která samozřejmě stojí nemalý peníz. Proto před tím než se rozhodnete pořídit si novou láhev k vaší zbrani, vše si důkladně promyslete a zvažte !

Tento článek je věnován všem hráčům kteří se o dané téma zajímají a doufám že jim pomůže při rozhodování co si pořídit, neboť většina prodejců jim bohužel není schopna poradit, na což poukazují vaše nejčastější stížnosti v souvislosti s touto tématikou a které byly i podnětem k napsání tohoto článku.

Zdroje: http://www.militarygames.cz/co-nebo-hp-e-o-tom-nic-nevime-tak-se-to-hned-dozvime


Přidat komentář


Na Fóru

  • Nejsou žádné příspěvky k zobrazení.

Vyhledávání

Kdo je online

Právě přítomno: 154 hostů a žádný člen